Wanneer moet ik de ondervloer egaliseren?

Een kale, betonnen ondervloer wordt ten eerste afgewerkt met een 5cm zandcement of anhydriet vloer. Vloeren op de begane grond kunnen op het zand zijn gestort of uitgevoerd met een kruipruimte, met of zonder ventilatieopeningen in de gevels. Soms kan een vochtisolatie nodig zijn bij mogelijk optrekkend vocht om de uiteindelijke vloer (bijvoorbeeld PVC of laminaat) te beschermen.

Zandcement is over het algemeen niet voldoende vlak of te ruw om direct een PVC vloer of marmoleum vloer op te plakken en dient altijd geëgaliseerd te worden. Laminaat kan hier wel op gelegd worden zonder te egaliseren, u heeft dan voldoende aan een ondervloer. Klik PVC vloeren kunnen meestal ook zonder te egaliseren gelegd worden en in de meeste gevallen zelfs zonder ondervloer. Houten vloeren kunnen ook rechtstreeks gelegd worden.

Anhydriet kan wel vlak genoeg zijn om direct een vloer op te leggen, gezien de methode van aanbrengen; er kan na schuren en het aanbrengen van een primer rechtstreeks een vloer op geïnstalleerd worden. Bij een plak vloer zoals plak PVC vloeren en Marmoleum vloeren geven wij wel het advies om altijd te egaliseren voor het beste resultaat. In sommige gevallen, zoals bij de marmoleum vloeren van het merk Forbo, is het zelfs verplicht (garantie).

Egaliseren kan bij zowel zandcement als bij anhydriet ondervloeren worden gedaan met een vloeibaar egalisatiemiddel.

Egalisatiemiddel is verkrijgbaar in poedervorm en wordt met water aangemaakt, zo wordt het vloeibaar. Het wordt aangebracht met een egaliseerkam en prikkelrol. Een dunne laag van ca. 3mm zal een ondervloer alleen gladder maken. Een dikkere laag vanaf ca. 4mm kan ook lichte golving uit de ondervloer halen. Een egalisatie wordt na droging licht opgeschuurd. Vóór het aanbrengen van een egalisatie zijn voorbehandelingen noodzakelijk zoals het doen van vochtonderzoek, het aanbrengen van een primer en het herstel van scheuren.

Geef een reactie