Welke ondervloer moet ik kiezen bij een marmoleum vloer?

Voordat marmoleum geïnstalleerd kan worden, is een vlakke ondervloer nodig. Indien nodig wordt uw vloer daarom eerst geëgaliseerd. Hiervoor hebben wij twee systemen:

• Jumpax , voor houten en beton ondervloeren

• Een vloeibaar egaliseermiddel, voor op steenachtige ondervloeren dat vanzelf waterpas loopt en perfect vlak opdroogt.

Houten ondervloeren

Houten ondervloeren zijn meestal opgebouwd uit een balklaag met planken, maar soms ook uit een balklaag met plaatmateriaal.

Begane grond
Houten ondervloeren op de begane grond dienen altijd goed te worden geventileerd om rotten tegen te gaan. Dit betekent dat er een kruipruimte onder de vloer aanwezig moet zijn met voldoende ventilatieopeningen in de gevels. Het moet ventileren onder de vloer, zodat vocht wordt afgevoerd.

Verdiepingsvloeren
Door de ruimte die onder verdiepingsvloeren zit is er altijd sprake van een droge vloer.

Egaliseren met het Jumpax ondervloersysteem

De beste methode om houten ondervloeren te egaliseren is ons Jumpax ondervloersysteem. Dit is een zwevend ondervloersysteem dat bestaat uit een laag foam (4,5mm) dat op de houten vloer wordt gelegd en waarop twee dunne, op elkaar geplakte platen zelfklevend MDF (3mm + 4mm.) komen te liggen. Bij een goed aangebrachte vloer ontstaat een uitstekend resultaat en zullen de naden van de platen niet of nauwelijks doortekenen.

Ondervloeren & geluidsreductie

Betonnen ondervloeren

Een betonnen ondervloer is afgewerkt met een zandcement of anhydriet afwerklaag. De ondervloeren op de begane grond kunnen op het zand zijn gestort of uitgevoerd met een kruipruimte, met of zonder ventilatieopeningen in de gevels. Soms kan een vochtisolatie nodig zijn bij mogelijk optrekkend vocht.

Zandcement is over het algemeen niet voldoende vlak of te ruw om direct op te plakken.

Anhydriet kan wel vlak genoeg zijn gezien de methode van aanbrengen; er kan dan na schuren en het aanbrengen van een primer rechtstreeks Marmoleum op geïnstalleerd worden.

Indien nodig kan egaliseren bij zowel zandcement als bij anhydriet ondervloeren op de volgende twee manieren:

1. Egaliseren met vloeibaar egalisatiemiddel

Egalisatiemiddel is verkrijgbaar in poedervorm en wordt met water aangemaakt, waarna het vloeibaar wordt. Het wordt aangebracht met een egaliseerkam en prikkelrol. Een dunne laag van ca. 3mm zal een vloer alleen gladder maken. Een dikkere laag vanaf ca. 4mm. kan ook lichte golving uit de vloer halen. Een egalisatie wordt na droging licht opgeschuurd. Vóór het aanbrengen van een egalisatie zijn voorbehandelingen noodzakelijk zoals het doen van vochtonderzoek, het aanbrengen van een primer en het herstel van scheuren.

2. Egaliseren met het Jumpax ondervloersysteem

Met dit systeem worden zowel de ruwheid als lichte golvingen uit de vloer gehaald. Zoals hierboven beschreven bij het kopje ‘houten ondervloeren’, bestaat dit systeem uit een laag foam dat op de betonvloer wordt gelegd met daarop de twee dunne platen zelfklevend MDF die op elkaar worden geplakt. Bij een goed aangebrachte vloer ontstaat een uitstekend resultaat en zullen de naden van de platen niet of nauwelijks doortekenen.

Het Jumpaxondervloersysteem is een zwevend systeem en dus eenvoudig weer te verwijderen. Het systeem kan niet worden hergebruikt.

Marmoleum click

Marmoleum click is een laminaatproduct dat is opgebouwd uit marmoleum, HDF (sterker dan MDF) en kurk. Hierbij zijn marmoleum en het ondervloersysteem in één product geïntegreerd. Marmoleum click kan op praktisch iedere ondergrond gelegd worden. Hiervoor dient op de ondergrond een regulier PE folie aangebracht te worden onder de Marmoleum click panelen. Marmoleum click in combinatie met Forbo Foam voldoet aan de 10dB geluidsreductienorm van de Nederlandse Stichting Geluidhinder en aan de eisen van veel appartementencomplexen.

Geluidsisolatie

Het Jumpax ondervloersysteem heeft nog een belangrijk voordeel: contactgeluidsisolatie. In combinatie met Marmoleum en Forbo foam voldoet deze constructie aan de richtlijn van de Nederlandse Stichting Geluidhinder en aan de reglementen van veel appartementencomplexen. De contactgeluidsisolatie gemeten volgens de norm NEN 5079 bedraagt namelijk 12 dB; dit is zelfs 2 dB hoger dan de waarde die men als richtlijn hanteert.

Vloerverwarming

Er zijn verschillende vloerverwarmingssystemen mogelijk bij een geëgaliseerde vloer.

Leidingen van cv-installatie

Deze leidingen kunnen in de afwerklaag zijn aangebracht. Het is van belang dat de leidingen van een goede isolatie zijn voorzien en voldoende diep in de afwerklaag liggen, zodat de afwerklaag boven de leiding voldoende sterk is en de temperatuur van het vloeroppervlak niet boven de 28°C komt.

Geef een reactie