Wat is het verschil tussen een plak PVC en een klik PVC vloer

Wat is het verschil tussen een plak PVC en een klik PVC vloer

Om te beginnen is een PVC vloer eigenlijk de opvolger van laminaat. Het voordeel is dat de PVC vloer een sterke slijtlaag heeft die jaren mee gaat terwijl er nauwelijks krassen of deuken inkomen. Daarnaast is het verkrijgbaar in honderden verschillende designs en voelbare structuren waardoor het een natuurlijke uitstraling heeft. PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket.

PVC vloeren kunnen strak tegen de muur of plint worden gemonteerd. PVC vloeren zijn eenvoudig schoon te maken, zijn zeer hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud en zijn tevens zeer geluiddempend. PVC vloeren zijn volledig recyclebaar en heeft dus geen houtkap nodig en is daarom ook zeer duurzaam. In de meeste PVC vloeren zit een glasvlies laag, ook wel een stabilisatie laag genoemd, hierdoor kan de plank niet werken. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in een plak of click vorm, wat is nu precies het verschil en wat zijn de voor- en nadelen.

Klik PVC vloer

Een klik pvc vloer heeft een uniclick verbinding en deze verbinding is te vergelijken met laminaat en is dus vrij eenvoudig te leggen. Je klikt de verschillende planken gewoon in elkaar. Onder de planken komt een ondervloer wat meestal folie is van een 1mm dik. Dit is overigens niet bij alle varianten nodig.  Doordat er een klik verbinding in de plank zit is, deze plank altijd dikker dan een plak pvc plank

Plak PVC vloer

Een plak pvc vloer wordt vastgelijmd op een vloer en heeft verder geen ondervloer nodig. Omdat de dunne plank op de vloer wordt geplakt is het van essentieel belang dat de ondervloer zuiver glad is. Wanneer er namelijk kleine hobbeltjes zijn zullen deze worden uitvergroot en direct opvallen aan de bovenkant van de plank. Om die reden moet de vloer altijd eerst worden geëgaliseerd met een egalisatiemiddel afgestemd op de ondervloer. Wanneer het een nieuwe betonnen vloer betreft (nieuwbouw) is meestal een egalisatie laag van 3mm voldoende. De vloer is niet volledig vlak bij bijvoorbeeld: lijmresten, oneffenheden, uitgefreesde vloerverwarming sleuven, bestaande tegelvloer etc. Wanneer de vloer niet volledig vlak is kan er een dikkere lag egalisatie nodig zijn.

Verschillen tussen klik PVC vloer en plak PVC vloer

Het leggen van een plak PVC vloer is dus niet zo eenvoudig als een klik PVC vloer omdat eerst de ondervloer moet worden geëgaliseerd. Wanneer er een verwarming in de ondervloer zit is een plak pvc beter omdat dit vast op de ondervloer zit. Hierdoor gaat de warmte sneller door de vloer waardoor de vloer eerder warm is. Bij een klik PVC vloer duurt het iets langer dan bij een plak PVC vloer. Tussen een klik en plak PVC vloer zit kwalitatief gezien geen verschil, de verschillen en voor- en nadelen zitten vooral in de montage en verschillende toepassingsmogelijkheden. Qua prijs maakt het over het totaal plaatje niet zoveel uit, echter wanneer je er voor kiest om zelf de montage te doen is een klik PVC vloer aanzienlijk goedkoper omdat een plak PVC het best door een vakman kan worden gelegd.

Kortom:

  • Een klik pvc vloer is gemakkelijk te leggen en vergelijkbaar met laminaat qua monteren
  • Een plak pvc vloer kan het best worden gelegd door een vakman
  • Een plak pvc vloer is goedkoper dan een klik pvc vloer in aanschaf
  • Een click pvc vloer kunt je gemakkelijk vervangen of meeverhuizen
  • Een plak pvc vloer laat iets sneller warmte door bij vloerverwarming omdat deze vast op de ondervloer zit
  • Een plak pvc vloer kun je in elke richting tegen elkaar aan leggen omdat er geen klik verbinding aan zit
  • Een plak pvc vloer is stiller aan contact geluid

Geef een reactie