Welke ondervloer moet ik kiezen bij een laminaat vloer?

Ondervloer

Het leggen van een laminaatvloer begint in alle gevallen met het leggen van de juiste ondervloer. Een ondervloer bepaalt namelijk het gebruiksgenot en de levensduur van je vloer. Let bij het kiezen van je ondervloer op geluidsisolatie, vocht, oneffenheden in de vloer, op de uitvoering van de onderliggende ondervloer (beton of hout) en of er genoeg ruimte is om omhoog te gaan.

Geluid

Je wilt niet dat mensen een verdieping onder je last gaan hebben van jouw voetstappen. Als je laminaat op een betonnen vloer legt, hoor je ook meteen het gekraak en gekras van de vloer op het beton. Dat is voor niemand fijn! Er zijn de bekende ondervloerplaten van 120 x 60cm. Deze hebben een dikte van 7mm en zijn geschikt voor iedere ondergrond. Ook zijn er ondervloerplaten met een extra isolerende werking, geschikt voor vloeren in bijvoorbeeld appartementen en flats.

Vocht

Wanneer vocht onder de laminaatvloer komt, gaat de vloer stuk. Om dit tegen te gaan, zijn er ondervloeren tegen optrekkend vocht. De ondervloer op rol is er in verschillende diktes en met verschillende geluidsisolerende werkingen. Er is zelfs een 2-in-1 ondervloer die tevens voorzien is van een vochtscherm. Een voordeel van de ondervloer op rol is het snelle leggen en de geringe dikte.

Oneffenheid en materiaal basisvloer, en hoogteverschillen

De keuze voor een ondervloer hangt ook af van de vloer waarop je het laminaat gaat leggen. Heb je een gladde betonnen vloer, dan kun je volstaan met een dunne ondervloer op rol, eventueel met vochtscherm. Leg je de laminaatvloer op een vloer met veel oneffenheden groter dan 2/3mm, kies dan voor dikkere vloerplaten of zelfs egaliseren van de ondervloer als die niet volstaan.

Laminaat

Laminaat is tegenwoordig in allerlei kleuren en dessins te verkrijgen: van een grenen uitstraling tot een white-wash effect en alles daar tussenin. Laminaat is vaak niet van een echte houten vloer te onderscheiden en daarmee is laminaat een betaalbare en praktische keuze. Laminaat is in vergelijking met echt hout krasbestendiger en nagenoeg onverslijtbaar.

Geef een reactie