Welke randafwerkingen bestaan er?

Het afwerken van de vloer

De randafwerking is als een mooie lijst om een schilderij. De vloer is pas helemaal af als je de juiste keuze hebt gemaakt wat betreft de afwerking van de vloer.

Nadat de vloer geplaatst is wordt deze afgewerkt met de juiste randafwerking. Tussen de vloer en de wanden wordt altijd een deletatie vrij gehouden. Met deletatie wordt de ruimte tussen de vloer en de muur bedoeld. Dit is noodzakelijk omdat een vloer altijd minimaal 1cm speling nodig heeft ten aanzien van de muur. Vloeren die zwevend geplaatst zijn hebben deze ruimte nodig om te kunnen werken (uitzetten). Zwevende vloeren zijn o.a.; laminaat, klik PVC, klik marmoleum en sommige houten vloeren.

Er zijn verschillende soorten randafwerkingen in allerlei maten, materialen en kleuren. Kijk goed naar welke afwerking het best bij de door jou gekozen vloer en inrichting past.

De meeste zwevende vloersoorten kan men op twee manieren afwerken, namelijk met plinten en afwerklijsten (plakplinten).

Afwerklijsten (plakplinten) zijn platte sierlijsten die in bijna alle houtsoorten zijn te krijgen en worden meestal geplaatst op plaatsen waar geen (hoge) plint kan worden geplaatst. Dit is bijvoorbeeld bij dorpels, kozijnen en raamwerk. De houten afwerklijsten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes (5mm tot 6mm) en breedtes ( 23mm, 28mm of 35mm). Er zijn ook afwerklijsten van MDF, gefolied en met houtdesign. Deze zijn zelfklevend en speciaal bedoeld voor laminaatvloeren.

Plinten worden meestal geplaatst tegen muren. De plint dekt de deletatie af, drukt de vloer ter plaatse naar beneden en vormt een stootwand ter bescherming van de wand.

Er zijn verschillende soorten plinten te krijgen:

  • Vol massief
  • MDF plinten
  • MDF folie plinten
  • Overkap fineer plinten
  • Overkap folie plinten

Vol massieve plinten zijn verkrijgbaar in allerlei houtsoorten en in verschillende modellen, diktes en hoogtes. Ze zijn onbehandeld of behandeld met olie of lak en voorzien van kabelsponning. Deze plinten worden gebruikt op planken vloeren, multiplank vloeren, parketvloeren of lamelle parket vloeren. De plinten worden d.m.v. boren en pluggen bevestigd.

MDF plinten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, hoogtes en modellen. Ze worden geleverd in grondfolie wit en zijn voorzien van kabelsponning. Deze plinten worden op alle vaste vloeren geplaatst en worden bevestigd d.m.v. lijmen en schieten.

MDF folie plinten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, hoogtes en modellen. Ze zijn gefolieerd in allerlei houtsoorten motieven en kleuren. Deze plinten worden veel gebruikt op laminaatvloeren. Ze worden d.m.v. boren en pluggen bevestigd.

Overkap fineer plinten zijn plinten met een achterlat (2-delig systeem). Ze zijn gefolieerd met echt fineerhout en verkrijgbaar in allerlei houtsoorten. Deze plinten worden gebruikt op Lamelle Parketvloeren, Multiplank vloeren en Parketvloeren. Een voordeel hierbij is dat de bedrading weggewerkt kan worden. Bij deze plinten zijn ook kunststof binnen- en buitenhoeken en eindstukjes verkrijgbaar.

Overkap folie plinten zijn plinten met een achterlat. Ze zijn gefolieerd met folie in allerlei houtsoorten. Deze plinten worden veel gebruikt op Laminaatvloeren. Ze worden bevestigd d.m.v. boren en pluggen.

Bij overgangen naar andere ruimtes of de afwerking van bijvoorbeeld een trap, convectorput of deletatie maken we gebruik van verschillende afwerkprofielen. Deze afwerkprofielen kunnen ook gebruikt worden om hoogteverschillen tussen verschillende ruimtes af te werken. Afwerkprofielen zijn in veel verschillende modellen en kleuren in houtmotief en aluminium te krijgen.

Heb je gekozen voor een goede droogloopmat, die vuil en vocht buitenshuis laat, werk deze dan af met mooie afwerkprofielen.

Om zichtbare verwarmingspijpjes netjes af te werken kunnen we gebruik maken van houten of kunststof rozetten.

Op plaatsen die niet op één van bovenstaande manieren af te werken zijn, kan gebruik worden gemaakt van een kleur kit. Dit is een kit zonder siliconen en verkrijgbaar in allerlei steen en hout soort kleuren zodat ook dit een mooi resultaat geeft.

Heb je een goede keuze gemaakt qua randafwerking dan is ook een goede bevestiging hiervan erg belangrijk. Bij het plaatsen van massieve plinten adviseren wij om gebruik te maken van 6mm Borg pluggen of paraplu pluggen en een koperen Tork schroef.

Tip: Bij het plaatsen van MDF wit gefolieerde plinten is het een must om de bovenkant van deze plinten met overschilderbare kit af te kitten en na voldoende droogtijd te schilderen. Op deze manier krijg je het mooiste resultaat.

Geef een antwoord